Банкеръ Daily

Свят

Германия и Дания прибраха жени и деца на "Ислямска държава"

Германия обяви, че е репатрирала осем жени, които са се присъединили към т. нар. "Ислямска държава", и 23 деца от лагер в Северна Сирия.

Те са били върнати в съвместна операция с Дания, която репатрира три жени и 14 деца, информира "Франс прес".

Германският външен министър Хайко Маас уточни, че жените са в ареста и са изправени пред наказателно разследване. Германското външно министерство уточни, че жените и децата са пристигнали на летището във Франкфурт вчера вечерта от лагера за задържане Родж в Североизточна Сирия. Маас отбеляза, че бил "доволен", че са се завърнали в Германия, но че "майките ще трябва да отговарят за своите действия". "Децата не носят отговорност за положението си", посочи той, като допълни, че "те имат особена нужда от защита".

Много от европейците в сирийските лагери са заподозрени съпруги и деца на бойци на "Ислямска държава" или симпатизанти на джихадистката групировка. Правозащитни организации призовават правителствата да върнат своите граждани, като твърдят, че оставянето на жените и децата в лагерите ги излага на риск от заболяване и радикализация.

Германия съвместно с Финландия репатрира пет жени и 18 деца от Сирия през декември; докато Белгия върна вкъщи шест майки и 10 деца през юли.

Повечето правителства обмислят репатриране за всеки отделен случай, но някои не са склонни да върнат гражданите от съображения за сигурност. Един известен пример за това е Шамима Бегум, британската ученичка, която се присъедини към "Ислямска държава" през 2015 г. и по-късно беше лишена от британско гражданство от съображения за сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във