Банкеръ Daily

Свят

Германия гони руски дипломати заради убийството на грузинец в Берлин

Германското външно министерство заяви, че е обявило за персона нон грата двама служители на руското посолство в Берлин заради поръчковото убийство на грузинец в германската столица, предаде Ройтерс.

Министерството заяви, че е решило да експулсира двамата дипломати, защото руските власти не са съдействали на разследването на убийството.

Тази сутрин посланикът на Русия в Германия Сергей Нечаев е бил извикан в германското външно министерство, където му е била предадена вербална протестна нота във връзка с нови сведения по делото за убийството на грузински гражданин в Берлин.

Според електронното издание на сп. "Шпигел" в нотата е поискано Русия да сътрудничи на германската федерална прокуратура, която е поела разследването.

Федералната прокуратура на Германия отговаря за делата за шпионаж.

За убийството на грузинеца е заподозрян руснак, който е задържан под фалшива самоличност.

Русия смята да предприеме ответни действия, се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Смятаме изявлението на германската страна за експулсиране на двама служители на руското посолство в Берлин за неоснователно и неприятелско. Политизираният подход към следствени въпроси е недопустим. Принудени сме да осъществим комплекс от ответни мерки", заяви руското дипломатическо ведомство.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като абсолютно безпочвени подозренията, че Русия може да е замесена в убийството на грузинеца в Берлин.

Разследването се пое от германската федерална прокуратура, тъй като има достатъчно улики, сочещи, че убийството е извършено "било по заповед на руските държавни власти, или от властите на Чечения като част от Руската федерация", отбелязва германското външно министерство.

На 23 август в парка Тиргартен в Берлин беше застрелян с три куршума, от които два в главата, 40-годишният грузински гражданин Зелимхан Хангошвили, който е воювал на страната на антируски сепаратисти в Чечения, предаде Франс прес.

Убийството било извършено с пистолет със заглушител. Очевидци го определили като екзекуция.

Близо до местопрестъплението бил задържан руснак, който имал документи за самоличност на името на Вадим Соколов, 49-годишен.

Те обаче не съществуват в руските бази данни. Смята се, че задържаният в действителност е 54-годишният Вадим Красиков, срещу когото Москва е издала международна заповед за задържане за убийството на руски бизнесмен през 2013 г. Видеокадри показват как той се приближава до жертвата с колело и стреля в гърба и главата й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във