Банкеръ Daily

Свят

Германия, Франция и Италия искат санкции от ЕС за доставки на оръжие за Либия

Германия, Франция и Италия планират да продължат опита си да използват санкции на ЕС, за да се пресекат доставките на оръжие за Либия, предаде ДПА, като се позова на анонимни европейски източници.

Трите страни са съгласували списък на компании и лица, предоставящи кораби, самолети или друга логистика за транспортирането на оръжието в нарушение на ембаргото, наложено от ООН от 2011 г. Предвидени са три компании от Турция, Йордания и Казахстан и две физически лица от Либия, според източниците на ДПА.

В средата на юни трите страни от ЕС са готови да приложат санкции срещу нарушителите на ембаргото на ООН. "Готови сме да обмислим възможна употреба на санкции, ако нарушенията срещу сухопътното, морското и въздушното ембарго продължат", заявиха в обща декларация премиерите на трите страни, без да посочат страна или организация, която би могла да е обект на санкции. Франция редовно обвинява Турция в нарушаване на оръжейното ембарго.

ЕС неотдавна стартира специална морска мисия "Операция Ирини", за да налага рестрикциите. Уреждането на конфликта в богатата на петрол Либия би било важно за Германия, Франция и Италия, понеже бандите на трафикантите, които прехвърлят нелегално мигранти през Средиземно море в Европа се възползват от хаотичната ситуация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във