Банкеръ Daily

Олаф Шолц:

Германия е в много по-добра позиция срещу руската газова заплаха

Германия вече е в много по-добра позиция, за да противодейства на заплахите от страна на Русия, по-специално на газовата криза, предизвикана от Москва след инвазията й в Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Франс прес.

Шолц каза това на фона на намеренията на газовия гигант "Газпром" да спре от утре за три дни подаването по газопровода "Северен поток 1" заради "техническа профилактика".

Всички мерки, взети от Германия за осигуряване на доставките, са допринесли "днес да сме в много по-добра ситуация, отколкото се смяташе допреди няколко месеца", посочи канцлерът пред журналисти преди правителствен семинар в Мезеберг, близо до Берлин.

"Можем да се справим със заплахите, пред които сме изправени, от страна на Русия, която използва например газа като част от собствената си стратегия във войната срещу Украйна", уточни Шолц.

Германия е силно зависима от руския газ, а доставките й силно намаляха от началото на войната в Украйна на 24 февруари.

Подаването на газ е спаднало до 20 процента от мощностите по основния газопровод "Северен поток 1", като Европейският съюз обвинява Москва, че използва енергията като оръжие в конфликта.

Изправен пред опасността от недостиг на енергия, Берлин определи през юли няколко цели, за да могат газовите запази да достигнат 95 процента до 1 ноември, преди началото на зимата.

За целта правителството прие серия мерки за икономия на ресурси, включващи засилена употреба на въглища, намаляване на потреблението на обществените сгради и препоръки за компаниите.

Берлин отпусна и извънредни средства на стойност 1,5 милиарда евро за закупуване на втечнен природен газ (ВПГ) от Катар и САЩ.

В неделя министърът на икономиката Роберт Хабек съобщи, че газохранилищата се запълват по-бързо от предвиденото в Германия въпреки драстичното намаление на руските доставки. Целта на правителството за запълване на газохранилищата до 85 процента до октомври се очаква да бъде постигната още в началото на септември, уточни министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във