Банкеръ Daily

Свят

Германия е променила десетки закони в подготовка за Brexit без сделка

Германия се подготвя за всякакво развитие на събитията около излизането на Великобритания от Европейския съюз. За целта са внесени поправки в десетки закони, в случай че не бъде постигната сделка. Това обяви говорителка на германското министерство на външните работи, цитирана от ТАСС.

"През последните месеци сме променили над 50 закона, за да се подготвим за сценарий без сделка за Brexit", каза Мария Адебар.

В същото време от кабинета на премиера Борис Джонсън обявиха, че Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 октомври, независимо от всичко. Изявлението му беше в отговор на съобщения, че правителствен съветник е намекнал, че парламентът е пропуснал възможността си да спре Брекзит без сделка. Мнозинството депутати все още са против излизане без споразумение, както беше и през март. Все още не е известно обаче дали Камарата на общините може да блокира Джонсън, ако той тръгне в тази посока. Депутатите ще трябва да създадат обстоятелства за обвързващ вот и не е ясно как това би могло да се направи. Според някои в Уестминстър блокиране в парламента на евентуален опит на правителството за "твърд" Brexit  е предпочитаният от Джонсън сценарий, който би му позволил да свика избори.

Според в. "Сънди телеграф" Доминик Къмингс - един от архитектите на кампанията за излизане от ЕС на референдума във Великобритания през 2016 г. - е казал на министрите, че Джонсън може да планира общи избори след 31 октомври, когато е крайният срок за Brexit, ако загуби вот на недоверие в парламента.

Брюксел многократно повтори, че споразумението за излизането на Великобритания - един от двата основни елемента в сделката с Лондон, който на няколко пъти беше отхвърлян от британските депутати - не подлежи на предоговаряне.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във