Банкеръ Daily

Свят

Германия е изправена пред нови строги мерки заради пандемията

Олаф Шолц се чуди как страната ще изкара зимата, ако броят на заразените продължи да расте.

Германските депутати обсъждат нов законопроект, който предлага серия от мерки с оглед възпиране на четвъртата вълна на коронавирусната зараза. Социалдемократът Олаф Шолц, който е най-вероятният приемник на канцлерката Ангела Меркел, заяви в четвъртък, че страната му трябва да приеме нови мерки за борба с разпространението на вируса, за да може да изкара зимата, съобщава Ройтерс.

Броят на новите инфекции расте, болниците се пълнят, това е тревожната картина за развитието на пандемията в страната. 

"Трябва да вземем много необходими мерки, за да изкараме зимата. Трябва да се предпазим от вируса през зимата. Вирусът е сред нас и заплашва здравето на гражданите", заяви Шолц. 

Премиерът на най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, Хендрик Вюс се обяви срещу въвеждане на задължителна ваксинация и каза, че всеки ден няколко хиляди хора продължават да се ваксинират с първа доза срещу коронавируса. Той добави, че не всеки, който досега не се е ваксинирал, е непременно голям антиваксър и заяви, че не иска тази група хора да бъде изплашена и отблъсната, като се направи ваксинацията задължителна.

След двудневна конференция на здравните министри на отделните провинции федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан поиска по-стриктен контрол на това как се спазват правилата. Освен това той призова за поставянето на т.нар. бустерна доза от ваксините. Но всичко това е твърде закъсняло. Чисто аритметически още през юли трябваше да започнат опреснителните ваксинации за възрастните хора и тези с хронични заболявания. Вместо това през септември всички ваксинационни центрове бяха затворени, пише Дойче Веле. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във