Банкеръ Daily

За първи път в следвоенната си история

Германия доставя оръжиe на държава в конфликт

Войник на Бундесвера с ракетен комплекс "Стингър", 6 октомври 2010 г.

За първи път в следвоенната си история Германия ще достави оръжия на държава, която се намира в горещ конфликт. Украйна ще получи 1000 противотанкови системи и 500 ракети земя-въздух „Стингър“, за да може да се защитава срещу Русия. Освен това Берлин е разрешил на Нидерландия да достави на Украйна германско оръжие.

Това е сериозна промяна в дългогодишната политика на Берлин за забрана на износа на оръжие към зона на конфликти.

„Руската инвазия в Украйна бележи повратна точка. Наш дълг е да направим всичко възможно, за да подкрепим Украйна в отбраняването ѝ срещу нахлуващата армия на Путин. Ето защо доставяме 1000 противотанкови оръжия и 500 ракети „Стингър“ на нашите приятели в Украйна“, написа канцлерът Олаф Шолц в Туитър.

Украинският президент Владимир Зеленски приветства решението на Германия:

„Германия току-що обяви предоставянето на противотанкови гранатомети и ракети „Стингър“ на Украйна. Продължавай все така, канцлер Олаф Шолц! Антивоенната коалиция в действие!"

"Руската атака срещу Украйна е повратна точка. Тя заплашва целия следвоенен ред. В тази ситуация е наш дълг да сторим всичко възможно да подкрепим Украйна да се защити срещу нахлуващата армия на Путин. Германия стои плътно на страната на Украйна", заяви канцлерът Олаф Шолц.

Преди това ставаше дума само за 50 противотанкови преносими гранатомета "Панцерфауст" (Panzerfaust-3) и 400 гранати за тях. Те ще бъдат доставени от Нидерландия, но понеже е германско оръжие, се изисква съгласието на Берлин. От много години Германия следва политика да не изпраща оръжие в зони на сражения, отчасти продиктувана от щетите, които е нанесла на Европа и света нацистката армия.

Освен това двете страни обмислят изпращането на система за противоракетна защита "Пейтриът" (Patriot) на бойната група на НАТО в Словакия.

Берлин още не е отговорил на искането на Естония да позволи предаването на Украйна на гаубици от времето на ГДР. Те са били купени от Финландия след обединяването на Германия и след това са продадени на Естония.

Андрий Мелник, украинският посланик в Берлин, призова днес в интервю: "По дяволите, помогнете ни най-после!. Нуждаем се от противовъздушна защита и зони, забранени за полети."

Нидерландия също обяви, че ще изпрати противотанкови оръжия в Украйна, съобщи Министерството на отбраната в събота. Амстердам ще достави 50 противотанкови оръжия Panzerfaust-3 и 400 ракети. Тази страна вече обеща през февруари автоматично оръжие, муниции, радарни системи и роботи за откриване и обезвреждане на мини.

Властите решиха днес да изтеглят нидерландското посолство от Украйна - от западния град Лвов да се прехвърля през границата в полския град Ярослав.

Facebook logo
Бъдете с нас и във