Банкеръ Daily

Свят

Германия дава на енергийните си компании 4,35 млрд. евро за излизане от въглищния сектор

Германия ще изплати на енергийните компании 4,35 милиарда евро компенсации за планираното излизане от въглищния сектор до 2038 година, заяви днес министърът на финансите Олаф Шолц, цитиран от ДПА.

Съобщението бе направено след вчерашните маратонски разговори, на които бе обсъдено как германското правителство може да извърши прехода към по-чиста енергия - ключова промяна за страната, зависима от въгледобива.

Шолц посочи, че 2,6 милиарда евро ще отидат за оператори на въглищни електроцентрали в Западна Германия, а 1,75 милиона евро - за централите в източната част на страната.

Дискусии с енергийните компании се водеха паралелно със срещата на канцлера Ангела Меркел с премиерите на германските въгледобивни провинции.

Правителството е поставено под огромен натиск от провинциите в бивша Източна Германия, където брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението от години е около 70 процента от БВП в Западна Германия. Това се случва на фона на опасенията, че промяната на политиката може да изостри икономическото неравенство в разделената в миналото страна, отбелязва ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във