Банкеръ Daily

Свят

Германия дава 100 000 евро за помощ за залавянето на тунизиеца Анис Амри

Германските власти официално идентифицираха днес заподозрения за атентата в Берлин в понеделник като Анис Амри, 24-годишен тунизиец, предаде Ройтерс, като се позова на федералната прокуратура.

Тя обяви, че дава награда от 100 000 евро за информация, която помогне за залавянето на Амри. Полицията в цяла Германия е мобилизирана да търси заподозрения.
В европейската заповед за арест на Амри, издадена от германските власти, пише, че той използва шест различни имена, предаде Асошиейтед прес. Освен за тунизиец той се представя още за египтянин и ливанец.

Амри още преди атентата е бил подозиран, че готви нападение, и сигнал за него е бил пратен през ноември в германския център за борба с тероризма, предаде АФП. Бил е в контакт с ислямисти в Северен Рейн-Вестфалия.

Тунизиецът е подал молба за убежище в Германия, която била отхвърлена през юли. Опитите да бъде депортиран в Тунис не са успели, защото той нямал документи за самоличност и тунизийските власти оспорвали, че е гражданин на страната. Заподозреният атентатор се преместил от Северен Рейн-Вестфалия в Берлин през февруари 2016 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във