Банкеръ Daily

Свят

Германия да не забравя заслугите на САЩ за обединението си, призова Столтенберг

Берлин не бива да забравя ключовата роля на Вашингтон за обединението на Европа и Германия след края на Студената война, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Тези думи са реплика на изказването на германския външен министър Хайко Маас, който заяви, че обединението на Германия е "дар от Европа". Столтенберг, който се стреми да съхрани ангажимента към НАТО на скептично настроения към организацията американски президент Доналд Тръмп, се опита да припомни на Германия за усилията на САЩ за опазване на европейската сигурност, отбелязва Ройтерс.

"Обединението на Германия и Европа щеше да е невъзможно без гаранцията на САЩ в областта на сигурността", каза Столтенберг на събитие по случай 30-годишнината от падането на Берлинската стена. "Всеки опит за дистанциране на Европа от Северна Америка не само ще отслаби трансатлантическия Алианс, но и ще изложи Европа на риска от разделение", подчерта генералният секретар на НАТО.

Напрежението между Берлин и Вашингтон се засили при управлението на Тръмп, изтеглил САЩ от редица международни споразумения - нещо, което се отрази негативно на външната политика на Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

На срещата на върха на НАТО през юли американският президент заяви, че Германия е "пленник" на Русия заради енергийната си зависимост от нея. Представители на правителството на САЩ критикуват Германия, че не харчи достатъчно средства за отбрана.

В статия, публикувана миналия уикенд в 26 европейски страни, германският външен министър Хайко Маас не спомена за приноса на Съединените щати за победата срещу Съветския съюз в Студената война и за значението на Вашингтон за сигурността на Европа, припомня Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във