Банкеръ Daily

Свят

Германия блокира износа на оръжие за Турция

Германски танк "Леопард"

Германия блокира износа на оръжие за Турция, след като през изминалата година министерството на икономиката в Берлин е спряло 11 доставки на боеприпаси и оръжия за южната ни съседка, съобщи БНР.

Макар Турция да е партньор от НАТО, правителството на Германия се отнася с все по-голямо внимание към продажбата на въоръжение за Анкара с оглед на ситуацията в страната, която се наблюдава в месеците след неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г. Това става ясно от отговор на Министерството на икономиката в Берлин на въпрос, отправен от депутата от "Левицата" Ян ван Акен.

"Правата на човека винаги имат особено значение при решенията за оръжейния експорт", се казва в официалния текст от икономическото министерство в Берлин. След юлския пуч правителството на ФРГ одобрява реализирането на сделки с Турция само "след проверка по отношение на външната политика и политиката за сигурност".

Обикновено правителството на Германия не възпрепятства продажбите на оръжия за страните от Алианса. Случаят с Турция обаче е различен "заради риска, че продаденото оръжие ще се използва в контекста на вътрешните репресии или кюрдския конфликт", се казва още в текста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във