Банкеръ Daily

Свят

Германецът Клаус Йоханис е новият президент на Румъния

Изненада или не за мнозина, но името на новия президент на Румъния е Клаус Йоханис. Етническият германец бе кмет на град Сибиу и бе издигнат за държавен глава от две дясноцентристки партии. На вота в неделя той спечели срещу настоящия министър-председател на северната ни съседка Виктор Понта, представител на управляващите социалдемократи. 

Понта бе считан за сигурен победител на изборите, след като спечели първи тур, а социологическите агенции му даваха преднина и на втория. 

При 80 на сто от преброените бюлетини обаче се оказа, че за Йоханис са гласували почти 55% от избирателите, а за Понта 45 на сто от гласоподавателите. Избирателната активност в северната ни съседка бе рекордно висока за последните 20 години насам, като излезлите да упражнят своето право на глас за президент бяха 62 процента. 

Самият изборен резултат бе продиктувани и от това, че по време на първия тур много хора в Румъния излязоха на протести, заради огромните трудности, пред които се изправиха сънародниците им зад граница, а това доведе и до оставката на външния министър на страната.

Близо 4 млн. души живеят извън нея като се смята, че именно благодарение на тях Йоханис успя да спечели вота. 55-годишният етнически германец е преподавател по физика. Той влезе в политиката през 2000 г.,когато стана кмет на централния град Сибиу и бе преизбиран за градоначалник през 2004, 2008 и 2012 година. В резултат издигна града до западните стандарти и го превърна в една от най-атрактивните туристически дестинации в страната - икономически успех, който Йоханис иска да повтори в цяла Румъния. 

Той бе обвиняван многократно, че не е истински румънец, няма деца и предпочита да инвестира в недвижими имоти. Името му бе замесено и в скандал - докато беше кмет, стана известно, че е участвал в Управителния съвет на местна фирма, което е нарушение на закона. В предизборната си кампания той постави акцента върху борбата с корупцията и желанието си да реформира икономическите структури на Румъния. 

Огромни опашки от гласоподаватели достигащи дори два километра имаше в Лондон, където избиратели се наредиха вечерта преди вота. В Италия румънски граждани чакаха по над шест часа, за да упражнят правото си на глас, писа вестник "Путеря". 

Опонентът му Виктор Понта, който бе окуражен от лидера на Партията на Европейските социалисти Сергей Станишев, много бързо прие загубата на изборите и сподели, че няма да подава оставка като министър-председател, а неговото правителство ще изкара пълния си мандат до 2016 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във