Банкеръ Daily

Свят

Германците вече не вярват на консерваторите

Заслугата за по-добрия резултат на социалдемократите е на Олаф Шолц.

Съюзът между ХДС и ХСС отбеляза рекордно нисък резултат на изборите за Бундестаг. Той недвусмислено говори за оценката на избирателите за компетентността на християндемократите, пише Дойче Веле. 

Парламентарните избори в Германия бяха спечелени с малка преднина от Социалдемократическата партия на Германия (СДП). Тя получи 25,7 % от гласовете, според официалните предварителни резултати. Най-големият съперник на СДП - Християндемократическият съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), спечели подкрепата на 24,1% избирателите. Съюз 90/Зелените получи 14,8 % от гласовете, Свободната демократична партия (FDP) 11,5 %, а популистката Алтернатива за Германия 10,3 %.

Лявата партия беше подкрепена от 4,9 % от избирателите, като по този начин не преодоля прага от пет процента за влизане в Бундестага. Тази политическа сила обаче ще може да формира фракция в парламента, тъй като трима от нейните представители бяха избрани пряко в Берлин и Лайпциг Прогнозните резултати не дават категоричен отговор на въпроса кой ще е първи на изборите в Германия - Съюзът между ХДС и ХСС или Германската социалдемократическа партия. Но те показват, че след сериозния срив в допитванията, ХДС/ХСС са успели поне малко да наваксат. Не се променя обаче фактът, че това са най-лошите резултати на избори за Бундестаг в историята на християндемократите.  

Германците вече не вярват, че християндемократите могат да управляват добре 

Сривът на гласовете при жените е двойно по-голям от този при мъжете. Това може да се обясни с оттеглянето на Ангела Меркел. Но освен него, резултатът е както наказание за кандидата за канцлер Армин Лашет, така и свидетелство за политическата работа на ХДС/ХСС през последните години. 

Загубата на доверие е драматична. Оценките за икономическата компетентност на партията са се сринали с 25 процента. Лоши са и оценките за данъчната и външната политика. Ако се търси една причина за провала на Съюза, ето я: Доверието, че ХДС и ХСС могат да управляват добре, е изгубено. 

Заслугата за по-добрия резултат на социалдемократите е на Олаф Шолц 

ГСДП успя да се възстанови от рекордно слабия резултат, който регистрира през 2017 година. Най-голямата персонална заслуга за това има номинацията им за канцлер - Олаф Шолц. Основната част от новите избиралите на партията посочват него като основна мотивация за вота им. Резултатът на ГСДП обаче няма нищо общо с цялостната оценка на избирателите за политиките на партията. 

Що се касае до основната тема за ГСДП - социалната справедливост - оценката на избирателите се покачва само с два процента и продължава да е на исторически ниски нива.  

Шолц и неговата партия печелят точки при избиралите над 60 и 70 години. Те привлякоха традиционни избиратели на християндемократите, за които социалните въпроси като гарантирането на пенсиите са особено важни.  

Изводът: Най-силният кандидат е покачил съвсем леко оценката за компетентността на партията, но това е достатъчно за значително подобряване на резултата на ГСДП в сравнение с 2017-а година. Дали е достатъчно и за победа, предстои да видим. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във