Банкеръ Daily

След падане на забраната

Германците ще спасят обеднялата Майорка

Майорка беше първият от Балеарските острови, отворен за туристи през 2020 г.

Германия отмени ограниченията за пътуване до Майорка. Веднага след като решението на здравните власти  бе обявено заваляха резервации за пътуване. Експерти се опасяват, че това ще предизвика нова вълна от инфекции, а  Германският туристически съюз се чуди защо здравните власти позволяват това да се случва, докато хотелите в Германия стоят затворени.

Германският вирусолог Бодо Плахтер  предупреждава за опасността от нова инфекциозна вълна. "Ясно е, че повечето пътувания ще доведат до ръст на новите зарази. По време на почивка човек се отпуска и иска да забрави за коронавируса", казва той пред германската телевизия АРД и добавя, че така е било и миналото лято.

Други експерти предупреждават за рисковете. Според професор Юрген Шмуде от университета в Мюнхен, Майорка може да се превърне във "втори Ишгъл". Да припомним, че преди година австрийският алпийски курорт Ишгъл се превърна в развъдник на заразата от коронавирус, която туристи разнесоха из цяла Европа и по света. "Няма да се учудя, ако след примерно три седмици на Майорка отново бъде наложен пълен локдаун", казва по този повод професорът по икономика на туризма, пише Дойче Веле. 

Майорка, както и отделни области в Испания, Португалия и Дания вече не са в списъка с рисковите райони. Така от неделя връщащите се от Майорка не трябва да излизат в карантина или да правят задължително тест. Само при влизане в Испания остава изискването да се представи негативен тест за коронавирус.

Майорка беше първият от Балеарските острови, отворен за туристи през 2020 г. – макар и само два месеца преди повторното влизане в карантина. Никой друг автономен регион в Испания не е пострадал по-силно от пандемията – туризмът и просперитетът на острова са се сринали като никъде другаде.

Това не е изненадващо, тъй като 75% от доходите на местното население са пряко или косвено свързани с туристи. Стандартът на живот и цените на остров Майорка са съответно високи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във