Банкеръ Daily

Свят

Германците се изнасят от големите градове

Заради пандемията хората все по-често търсят жилища в покрайнините или извън града.

Свръхвисоките наеми и цени на жилищата в големите градове в Германия карат хората да се местят в покрайнините. Но и там става все по-скъпо покрай търсенето на имоти и работата от вкъщи, пише Дойче Веле. 

Недвижимите имоти в Германия са достигнали космически цени - включително извън големите градове. Брокерката Катарина Курт не вярва на очите си: къщата в околностите на Кьолн, която нейната брокерска фирма е продала през 2014-а година за 250 000 евро, сега е препродадена за 420 000.

Заради пандемията хората все по-често търсят жилища в покрайнините или извън града. В Германия и в момента много хора работят от вкъщи, така че изведнъж градинката пред хоумофиса се оказва по-ценна от близостта до работното място в града. Но тенденцията се отнася само до определени населени места в околностите на големите градове и дори само за определени квартали. Купувачите са предимно хора, които искат да живеят в жилищата - не ги търсят като капиталовложение. 

В момента къща в Мюнхен струва средно 1,35 милиона евро, като само за три години цените са скочили с близо 25 процента. Имотите извън града принципно все още са по-изгодни, защото терените са по-евтини, но край големи градове като Мюнхен и Франкфурт цените вече се изравняват. Според проучването на неговия портал, в цяла Германия най-скъпи са имотите именно в околностите на Мюнхен.

Сред най-скъпите градове са и Щутгарт и Хайделберг, където хората плащат средно по 900 000 евро за къща. Картината в селскостопанските региони в Източна Германия е съвсем различна - там може да се купи къща и за под 100 000 евро. С важното уточнение обаче, че къщите в тази ценова категория обикновено се нуждаят от сериозен ремонт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във