Банкеръ Daily

Свят

Германците са все по-недоволни от управляващите

Германците отправят сериозно предупреждение към политиката: според новото представително изследване на общественото мнение, проведено от infratest dimap, доверието в управляващите е достигнало най-ниското ниво от началото на пандемията досега, пише Дойче Веле. 

Мнозинството смята, че ваксинациите в страната трябва да вървят по-бързо, да се ползват повече бързи тестове и по-бързо да се разхлабват ограниченията. Близо 74% са недоволни от доставките на ваксина, а 73% - от организацията на имунизациите. Около 70% са и тези, които не одобряват организацията на мерките в училищното образование и детските градини, както и предоставянето на помощи за фирмите и самонаетите лица. Лоши оценки получава правителството и за начина, по който взима и обявява решенията за мерките - 65% са недоволни.

Локдаунът в Германия беше удължен до края на март, но бяха приети и мерки за разхлабване на ограниченията. 47% от анкетираните оценяват досегашните мерки като адекватни, а 20% пледират дори за допълнителното им затягане. В същото време обаче расте критиката към действащите мерки срещу пандемията. В началото на февруари вече 22% са били на мнение, че мерките са прекалено строги. Сега това мнение се споделя вече от 30%. Близо 53% се изказват за поне частично премахване на ограниченията, а за цялостната им отмяна се обявяват 10% от анкетираните. 34% обаче държат твърдо на запзаването на сегашните мерки.

Работата на федералната канцлерка Ангела Меркел все още се оценява положително, но и в доверието към нея е регистриран спад - от 69% в началото на февруари до 64% сега. Така одобрението към нея в момента е на най-ниското ниво от април миналата година, когато то също възлизаше на 64%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във