Банкеръ Daily

Свят

Германците не вярват на гръцките обещания за реформи

Голямо мнозинство от германските граждани се съмняват в готовността на Атина да приложи необходимите реформи, съобщава агенция "Ройтерс". Медията се позовава на проучване на социологическата агенция Инфратест по поръчка на телевизия "А Ер Де", в което участие са взели около 1000 души.

Според него повече от половината германци подкрепят третата спасителна програма, договорена между Гърция и нейните кредитори. Мнението на германците е важно, защото страната е най-голямата икономика в Европа и е най-големият кредитор на Гърция по двете предишни спасителни програми.

52% от участниците в анкетата смятат за правилна по-нататъшната финансова помощ за Гърция, докато 44% са на противоположното мнение.

Изследването на общественото мнение идва, след като лидерите от еврозоната се съгласиха да отпуснат нов заем на Гърция от 86 млрд. евро, за да може държавата да остане във финансовия съюз. В резултат на това пък на страната се налага да се придържа към строг график за въвеждането на реформи на данъка върху добавената стойност, пенсиите, бюджетни съкращения, правилата за несъстоятелност и банковото право на Европейския съюз.

Според 57% от анкетираните реформите и съкращаването на разходите, които трябва да направи Атина са адекватни, но за 22% от анкетираните са недостатъчни. Има обаче и едни 13%, според които условията, наложени на Гърция, са твърде строги.

Според четирима от всеки петима германци, участвали в анкетата, на гърците не може да се вярва, че ще извършат реформите. От друга страна, две трети от запитаните искат Гърция да остане в еврозоната, а около една трета са за "GRExit".

Агенция "Ройтерс" тълкува получените резултати, като израз на силното недоверие, което германците изпитват към лявото правителство на Алексис Ципрас.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във