Банкеръ Daily

Свят

Германците не желаят Армин Лашет за канцлер

Повечето германци не желаят лидерът на християндемократите (ХДС) Армин Лашет да се опита да сформира правителство, след като консервативният му блок претърпя огромни загуби в парламентарните избори, показаха днес проучвания на общественото мнение, цитирани от ДПА.

Консервативният блок ХДС/ХСС на Лашет получи рекордно ниските 24,1 процента в изборите за Бундестаг в неделя, а социалдемократите (ГСДП) получиха 25,7 процента.

Както лидерът на ГСДП Олаф Шолц, така и Лашет казаха, че искат да съставят коалиционно правителство. Но натискът върху Лашет да преразгледа решението си се засилва и няколко високопоставени фигури в партията твърдят, че резултатът от изборите не му дава мандат да се опита да сформира коалиция, която да оглави като канцлер.

Според проучване на социологическия институт "Сивей" /Civey/, проведено по поръчка на вестник "Аугсбургер Алгемайне", 71 процента от германците смятат, че е напълно или донякъде неправилно Лашет да претендира за канцлерския пост. Двадесет и два процента от около петте хиляди отговорили поддържат плановете на Лашет.

Сред подкрепилите ХДС/ХСС 55 процента подкрепят Лашет в битката да наследи оттеглящата се канцлерка Ангела Меркел, а 32 процента смятат, че не е правилно Лашет да ръководи следващото правителство.

Според проучване на института "Инса" /Insa/ за днешното издание на вестник "Билд", което зададе въпроса дали Лашет трябва да продължи да бъде лидер на ХДС, 21 процента от респондентите са отговорили с "да" и 51 процента с "не", а останалите не се интересуват или не знаят. Само 13 процента искат Лашет да е канцлер.

Трето проучване от института "Инфратест димап" /Infratest dimap/ за телевизията А Ер Де показа, че болшинство от 55 процента биха подкрепили тройна коалиция на ГСДП на Шолц със "Зелените" и Свободна демократическа партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във