Банкеръ Daily

Свят

Германци и французи - най-ентусиазирани за Европейски съединени щати

Идеята на Шулц не среща разбиране у Меркел.

Всеки трети германски гражданин подкрепя идеята за създаване на Европейски съединени щати, издигната от лидера на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц, съобщи германският национален всекидневник "Ди Велт", позовавайки се на проучване на института YouGov. Подкрепата за идеята обаче не е равномерна сред жителите на Европейския съюз.

Според проучването 30 на сто от запитаните германци са изразили подкрепа за създаването на Европейски съединени щати, като с тези резултати Германия се нарежда на първо място сред седемте изследвани страни. Данните от Франция са сходни - там 28 на сто от анкетираните са на мнение, че идеята е добра.

На другия полюс е Великобритания - едва 10 на сто от запитаните жители на страната, която се кани да напусне Евросъюза през март 2019-а, са изразили подкрепа за плана на Шулц. Не са високи резултатите и сред респондентите от Дания, Швеция, Финландия и Норвегия. Ентусиазъм за създаването на европейска свръхдържава са показали между 12 и 13 на сто от скандинавците.

В проучването на YouGov, проведено в периода между 13 и 19 декември, са участвали няколко хиляди души от общо седем държави - 1692 в Обединеното кралство, 2032 в Германия, 1002 във Франция, 1018 в Дания, 1018 в Швеция, 974 във Финландия и 402 в Норвегия

По време на конгрес на германските социалдемократи по-рано този месец Мартин Шулц заяви, че иска Евросъюзът да сключи нов "конституционен договор". Той трябва да създаде федерална Европа, която да може да действа заедно в области като вътрешна и външна сигурност, данъчни и валутни въпроси, бежанци и международно развитие. "Този конституционен договор трябва да бъде представен във всички държави членки и тези, които не са съгласни, автоматично трябва да отпаднат от ЕС", настоя Шулц и постави срок за осъществяването му - 2025 година.

Видни представители на християндемократите на германската канцлерка Ангела Меркел обаче отхвърлиха идеята, предложена от социалдемократите, с които се готвят да съставят управляваща коалиция. Преговорите за ново коалиционно правителство след онова, което управлява Германия от 2013 г., ще започнат в началото на януари, но между двете партии има разногласие по темата за Европа, която вероятно ще играе ключов роля в дискусията, отбелязва Ройтерс.

Лидерът на парламентарната група на християндемократите в Бундестага Фолкер Каудер заяви, че да се укрепва Европа е необходимо, но също толкова важно е да се признае, че "в момента хората копнеят за сигурността, която вярват, че могат да намерят само в националните държави". Началникът на кабинета на Меркел Петер Алтмайер коментира, че дискусията дали Европа да бъде федерална държава, конфедерация или Съединени щати, е за учените и журналистите, не за германската външна политика. Маркус Зьодер от баварската посестрима на християндемократите - Християнсоциалния съюз, също отхвърли идеята, като заяви, че партията му не иска Германия да стане "административна единица" на Европейската комисия в "Европейска свръхдържава".

Социалдемократическата партия обаче защити идеята. По думите на външния министър Зигмар Габриел тя би гарантирала, че гласът на Европа ще се чува на световната сцена, където нараства влиянието на Азия, Латинска Америка и Африка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във