Банкеръ Daily

Свят

Герхард Шрьодер е преизбран за член на съвета на директорите на "Роснефт“

Герхард Шрьодер

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е преизбран за член на съвета на директорите на „Роснефт“ и незасивим директор, съобщават от руската петролна компанията. Той е в борда й от 2017 година. Освен това Шрьодер е  председател  на съвета на директорите на Nord Stream 2 AG (Швейцария) и председател на Комитета на  акционерите на Nord Stream AG (Швейцария).

Годишното общо събрание на акционерите на "Роснефт“, в което са участвали 91.4% от притежателите на акций на компанията, е избрало новия състав на съвета на директорите от 11 човека.  В борда са още: Файзал Алсуваиди и Хамад Рашид Ал Моханади – представители на Qatar Investments Authority; Матиас Варниг – изпълнителен директор на Nord Stream 2 AG (Швейцария), независим директор; Роберт Дадли – консултант в BP Russian Investments Limited; Карин Кнайсъл – бивш австрийски федерален министър  на европейската интеграция и външните работи, независим директор; Бернард Луни – член на съвета на директорите, главен изпълнителен директор  на BP p.l.c.; Александър Новак – вицепремиер на Русия; Максим Орешкин – помощник на президента на Руската федерация; Ханс-Йорг Рудлоф – председател на Управителния съвет на Marcuard Holding, независим директор; Игор Сечин – главен изпълнителен директор, председател на Управителния съвет на "Роснефт“.

Акционерите на "Роснефт“ са гласували и за изплащане на дивидент за 2020 година в размер на 73.55 млрд. рубли  (6.94 рубли за една акция), което представлява 50% нетната печалба на компанията.

 

"Роснефт“ 

(Роснефть) е енергийна компания с централен офис в руската столица Москва. Основана е през 1993 г. като държавна с активи на компанията "Роснефтегаз", наследила Министерството на нефтената и газовата промишленост на Съветския съюз. Занимава се с добив и преработка на нефт и природен газ, произвежда нефтопродукти и нефтохимически продукти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във