Банкеръ Daily

Председателят на Комисията по външни работи в Европарламента:

Георгиева е единственият шанс източноевропеец да оглави ООН

Председателят на Комисията по външни работи в Европейския парламент, германският евродепутат Елмар Брок, смята, че Кристалина Георгиева остава единствен шанс за Източна Европа да излъчи жена за генерален секретар на ООН.

"Стана пределно ясно, че г-жа Бокова повече нямаше никакви шансове и ако изобщо би имало българска кандидатура, то само Георгиева може да успее. Германия иска жена - кандидат от Източна Европа, каквото е споразумението. Тя ще се придържа към позицията на останалите европейци и тясно ще си сътрудничи с тях", заяви Брок в интервю за БНР.

Кристалина Георгиева поема по труден път, коментира междувременно председателят на Европарламента Мартин Шулц. Той изрази опасение, че европейските кандидатури за генерален секретар на ООН са много и призова държавите от региона да се обединят около една.

Шулц поясни, че няма право да коментира решението на правителството, но допълни, че познава Кристалина Георгиева като много компетентен човек, с когото работи от много време.

"Днес например получих много обаждания не само за г-жа Георгиева, но и за другите кандидати, които също са компетентни. Ще намерим европейците общо решение", заяви още Шулц.

Facebook logo
Бъдете с нас и във