Банкеръ Daily

Свят

Генералният секретар на НАТО е на двудневно посещение в Северна Македония

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна на двудневно посещение в Северна Македония, за да обсъди процеса по присъединяване на страната към НАТО и напредъка в реформите, предаде APNews. "Важно е да продължи напредъкът в реформите, докато се подготвяте за пълноправно членство, а ние ще продължим да ви подкрепяме по този път“, заявява Столтенберг и допълни, че членството на Северна Македония в НАТО ще допринесе за сигурността на Западните Балкани и на целия евроатлантически регион. 

Страните-членки на НАТО и Северна Македония подписаха споразумение през февруари миналата година, като разчистиха пътя за членство, след като Северна Македония и Гърция подписаха спогодба през юни 2018-а, което сложи край на десетилетия двустранен спор.

Гърция блокира членството на съседа си в НАТО от 2008 г. насам, като възрази, че името Македония предполага териториални претенции към Гърция.

Досега 14 държави-членки на НАТО ратифицираха споразумението за присъединяване. Столтенберг беше придружен от 29 посланици в най-висшия орган за вземане на решения в Алианса - Северноатлантическия съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във