Банкеръ Daily

Свят

Генералният секретар на НАТО е кандидат за шеф на норвежката централна банка

Генералният секретар на НАТО, норвежецът Йенс Столтенберг, е кандидатствал за шеф на Централната банка на Норвегия. 

Това съобщиха от пресслужбата на норвежкото правителство.

Подалите  документи за конкурса са 22-ма, а срокът за кандидатстване изтече на 9 декември. Пресслужбата е публикувала списък с кандидатите, като един от тях е и 62-годишният Столтенберг.

В заявлението си генералният секретар на НАТО пише, че е много мотивиран да бъде гуверньор на Централната банка. Но, в случай че бъде предпочетен, той ще може да поеме поста, след като изтече мандатът му в НАТО. Това ще стане на 1 октомври 2022 година, уточнява самият Столтенберг.

През ноември тази година норвежките медии, като се позовават на икономисти, написаха, че Столтенберг ще бъде добър избор за поста шеф на Централната банка. Той има икономическо образование, а също така и опит като министър на финансите, премиер на Норвегия и генерален секретар на НАТО.

Медиите отбелязват, че той винаги е проявявал значителен интерес към икономическата политика на страната, но Столтенберг никога не работил в сферата на паричната  политика. Експертите обаче са на мнение, че той ще усвои необходимите му за това знания само за няколко седмици.

Някои опозиционни политици в същото време изразяват безпокойство доколко независим ще бъде Столтенберг в ролята си на гуверньор, отчитайки неговите връзки с управляващата Работническа партия, чийто лидер по-рано е бил.

Йенс Столтенберг е бил два пъти премиер на Норвегия (2000-2001 и 2005-2013 г.). Той  оглавява Североатлантическия алианс от 1 октомври 2014 година. Неговият мандат генерален секретар на НАТО  беше удължаван два пъти. Така че той е генерален секретар на НАТО от осем години и ще заема тази длъжност до 30 септември 2022 година. .

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във