Банкеръ Daily

Свят

Генералите в Мианмар наредиха да се блокира достъпът до Фейсбук

Протести срещу преврата се организират във Фейсбук

Генералите в Мианмар, които в понеделник извършиха преврат, наредиха днес на доставчиците на интернет да блокират достъпа до Фейсбук, който е важно комуникационно средство в Мианмар, предаде Франс прес. Тези дни във Фейсбук бяха създадени групи, призоваващи за гражданско неподчинение срещу извършителите на преврата.

В няколко града бяха забелязани първи признаци на неподчинение. Две вечери поред в Янгон противници на военните обикалят улиците с автомобили и надуват клаксоните. Здравни работници от няколко здравни заведения обявиха, че отказват да работят при "незаконна военна власт". В град Мандалей имаше малък протест срещу превратаджиите. Четирима души бяха арестувани.

Относно заповедта за Фейсбук норвежката компания Теленор, един от основните доставчици на телекомуникационни услуги в Мианма, потвърди, че има разпореждане за временно блокиране на социалната платформа. Компанията е била принудена да "отреже" достъпа до платформата, но "не смята, че тази мярка е в съответствие с международното право". Самият Фейсбук съобщи, че услугите му в Мианма са "нарушени".

Група демонстранти се събраха днес в Мандалей, втория по големина град на Мианмар, за да протестират срещу завземането на властта от армията, съобщи Ройтерс.

На видео във фейсбук се видяха около 20 души пред Медицинския университет в Мандалей. На един от плакатите, издигнати от демонстрантите, пишеше: "Народът протестира срещу военния преврат".

Протестиращите скандираха искания за освобождаване на арестуваните политически лидери.

Това бе първият протест, откакто армията взе властта в понеделник и арестува популярната лидерка Аун Сан Су Чжи, отбеляза Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във