Банкеръ Daily

Свят

Геят Пийт Бутиджидж поведе при демократите след първите първични избори

Пийт Бутиджидж

Пийт Бутиджидж, бившият кмет на град Саут Бенд в щата Индиана, води в резултатите от гласуването на партийните събрания на демократите в щата Айова, които се проведоха в понеделник, предадоха информационните агенции, като се позоваха на данни от 62 процента от изборните секции.

Сенаторът социалист Бърни Сандърс се класира на второ място, според частичните резултати. Сенаторката Елизабет Уорън е трета, а на четвърто място е бившият вицепрезидент Джо Байдън.

Първото място е изключителен успех за Бутиджидж, след като само преди една година беше неизвестен на национално равнище.

Бутиджидж е на 38 години. Той е бивш кмет на град Саут Бенд в щата Индиана. Лейтенант от резерва на военноморските сили на САЩ, ветеран от войната в Афганистан. Заявен гей. Завършил е Харвард.

Това са първите резултати, които бяха обявени 21 часа след гласуването на жителите на Айова в над 1600 изборни секции. Технически проблем забави публикуването на резултатите.

За разлика от повечето места там се гласува на публични събрания, като избирателите се събират на място зад или около кандидата, когото подкрепят.

Председателят на Демократическата партия в щата Трой Прайс каза, че резултати се очакват във вторник през деня - много по-късно от обичайното заради “несъответствия” в докладваните резултати. Партията съобщи още, че ще трябва да направи “проверки на качеството” на това как е събирана информацията. По-късно обявиха, че имало проблем с мобилно приложение за отчитане на гласовете в избирателните райони.

Републиканците се подиграха със съперниците си, като обявиха, че демократите се излагат. “Те не могат да се оправят с партийните събрания, а искат да ръководят правителството. Не, благодаря”, написа в туирът шефът на кампанията на президента Доналд Тръмп Брад Парскейл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във