Банкеръ Daily

Свят

Газът в ЕС може да поскъпне заради спора за "Северен поток-2"

Газопроводът "Северен поток-2" ще бъде завършен, но създадените усложнения около него могат да доведат до поскъпване на газа за европейските потребители.  Не мисля, че проектът може да бъде спрян. Убеден съм, че той ще бъде изпълнен. От това има интерес Германия, както и други европейски страни, чиито компании участват в построяването му. Това обяви  руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от  ТАСС.

Миналата седмица бе съобщено, че германският регулатор отказва да освободи "Северен поток-2" от енергийните директиви на Европейския съюз.  За да бъде изключен от новите правила, газопроводът трябваше да бъде завършен до май 2019 година. Компанията Nord Stream 2 AG обърна внимание, че понятието "завършване на проект" трябва да се разглежда по-широко, а не само от гледна точка на строително-техническите процеси. От компанията са на мнение, че към момента на влизане в сила на новите правила вече са били направени милиардни инвестиции на базата на предишната правна ситуация. Този аргумент е отхвърлен от германския мрежов регулатор.

Строителството на газопровода до Германия през Балтийско море внезапно беше прекъснато в края на декември, след като правителството на САЩ гласува нови санкции, заплашващи изпълнителите, които изграждат проекта. Компанията по полагане на тръби Allseas спря работата на 21 декември, оставяйки недовършени 160 км - от общо 2460 км, пълната дължина на трасето. Няколко седмици по-късно руският президент Владимир Путин заяви, че проектът ще бъде завършен без международна помощ и ще започне да функционира до първото тримесечие на 2021-а.

Ревизираната директива на Европейския съюз за газа беше договорена в рекорден срок в началото на миналата година. Същността на въведените промени е да обхванат тръбопроводите, преминаващи в морската икономическа зона на страните от ЕС, нормите на третия енергиен пакет на общността, които задължават оператора да резервира до 50% от капацитета на газовите магистрали за изпомпване на гориво от алтернативни доставчици.

Въпреки че ЕК твърди, че тази разпоредба ще се прилага за всички проекти за морски газопроводи, тя никога не скри факта, че третият енергиен пакет и поправките на газовата директива на ЕС са разработени и приложени, за да се разширят възможностите за административен непазарен контрол от Брюксел върху износа на руски газ за държави - членове на общността

Facebook logo
Бъдете с нас и във