Банкеръ Daily

Свят

"Газпром" започна да доставя газ за Унгария, заобикаляйки Украйна

През 2020 г. "Газпром" снабди Унгария с 8,6 милиарда кубически метра. м газ.

На 1 октомври "Газпром“ започна да доставя газ за Унгария по дългосрочен договор, подписан на 27 септември, по газопровода "Балкански поток“ (продължение на "Турски поток“) и тръбопроводите в Югоизточна Европа.

Газовият гигант съобщи по-рано, че са подписани общо два договора за общ обем на доставки до 4,5 милиарда кубически метра. м на година, като срокът на всеки от договорите е 15 години. Цената, за която са се споразумели двете страни, не беше официално оповестена. В понеделник обаче унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че потребителите на дребно ще продължат да плащат „една от най-ниските цени“ за природен газ в цяла Европа. 

През 2020 г. "Газпром" снабди Унгария с 8,6 милиарда кубически метра. м газ. Това е вторият по големина показател за последните 12 години.

В навечерието на сключването на споразумението Киев обяви разочарованието си от  подписването на договора и обеща да се обърне за съдействие към  Европейската комисия, която да даде оценка за спазването на споразумението с европейското енергийно законодателство. 

ЕК заяви, че проучват възможните последици от новия дългосрочен договор между Унгария и "Газпром". 

Унгарското външнополитическо ведомство определи изявленията на официален Киев като “нарушение на суверенитета” и извика украинския посланик в Будапеща. След това унгарският посланик в Киев беше извикан в украинското външно министерство.

 Ако руските доставки заобикалят Украйна, страната няма да получава приходите от транзитни такси, които са от ключово значение за украинската икономика. През 2020 г. Украйна получи общо 2,1 млрд. долара от транзита на руския газ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във