Банкеръ Daily

Свят

"Газпром" ще продължи доставките на газ през Украйна

"Газпром" трябва да  продължи да изпълнява договорните си задължения по доставките на газ през Украйна, е заявил президентът на Руската федерация Владимир Путин на съвещание по въпросите за развитието на енергетиката.

"Трябва изцяло да спазваме договорните си задължения по транзита и изпомпването на нашия газ през територията на Украйна, през газо-транспортната система на Украйна", е казал държавният глава на Русия.

"Първо, не бива никого да поставяме в трудно положение, включително и Украйна, независимо от всички моменти, свързани с руско-украинските отношения в днешния момент. А на второ място, не трябва да подриваме доверието към "Газпром" като към надежден, абсолютно надежден партньор във всички отношения", е обяснил Путин.

"Аз ви моля  като министър на енергетиката да вземете тези въпроси под личния ви контрол и да осигурите изпълнението от "Газпром" на всички негови договорни задължения по транзита на руски газ през територията на Украйна в Европа", е поръчал президентът на министъра на енерегетиката на Руската федерация Николай Шулгинов.

Путин също така счита, че "Газпром" не бива да увеличава доставките на природен  газ по новия газопровод, който заобикаля Украйна, макар и това да е много по-изгодно за Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във