Банкеръ Daily

Свят

"Газпром" се опита да увери Европа, че все още може да купува газ

"Газпром" е изпратил писмо до европейските си клиенти, в което се опитва да ги увери, че плащането за руския газ в рубли не нарушава санкциите. Агенция Блумбърг публикува текста и коментира, че вероятно Москва се опитва да запази приходите си от синьото гориво.

Европейските компании продължават да търсят начини да купуват руски газ, след като Москва поиска плащанията да се извършват в рубли, а Европейската комисия посочи, че подобен ход ще наруши западните санкции. Руският газ за Полша и България вече беше прекъснат, а крайните срокове за плащане на други държави настъпва по-късно този месец (около и след 20 май).

В писмото от "Газпром" казват на клиентите си, че нова заповед, публикувана от Кремъл на 4 май, "изяснява процедурата", изложена в първоначалния указ на руския президент Владимир Путин за плащанията на газа в рубли. Не е ясно обаче дали новата заповед ще бъде достатъчна, за да успокои опасенията на Европейския съюз, който заяви, че откриването на сметка в рубли в "Газпромбанк" и превалутирането на платените долари и евро в руската валута с помощта на Централната банка на Русия не представлява нарушение на наложените санкциите.

ЕС не е коментирал информацията на Блумбърг.

Според агенцията, цитирана от БНР, новата заповед от 4 май гласи, че чуждестранната валута, получена от купувачите, трябва да се обменя в рубли чрез сметки в Националния клирингов център на Русия. В писмото на "Газпром" до неговите европейски клиенти се посочва, че заповедта гарантира прозрачност на паричните потоци на чуждестранните купувачи и изключва възможността "трети лица" да участват в разплащанията (при превалутирането от долари и евро в рубли). Блумбърг допълва, че изложената нова процедура изглежда изключва участието в операцията на санкционираната Руска централна банка.

От "Газпром" не са отговорили веднага на искането за коментар от страна на Блумбърг.

Президентът Путин хвърли газовите пазари и европейските политици в хаос, когато поиска синьото гориво да се плаща в рубли от страна на т.нар. "неприятелски държави", напомня агенцията. Полша и България първи бяха отрязани от руския газ заради отказа да се ангажират с новите условия, но няколко европейски компании продължават да търсят заобиколни решения и насоки от Европейската комисия за това какво е позволено да се направи.

ЕК издаде някои насоки на 22 април и обеща да отговори на исканията на компаниите за повече яснота. В указа на Путин от края на март се посочва, че Русия призовава компаниите да отворят две сметки - една в евро и една в рубли - и определи, че плащането няма да се счита за извършено, докато съответната сума не бъде обърната в рубли. Според ЕС обаче това дава твърде много правомощия на Москва и нарушава санкциите срещу Централната банка на Русия. Съюзът също така предлага на компаниите да плащат в евро и да търсят потвърждение от руската страна, че сделката приключва дотук - преди чуждата валута да бъде обърната в рубли.

В края на април Руската централна банка издаде собствено разяснение за първоначалната заповед на Путин. И обяви, че ако чуждестранните купувачи на газ плащат по своите сметки в чуждестранна валута добросъвестно, газът няма да бъде изключен, дори ако "Газпромбанк" не успее да конвертира тези средства в рубли, стига да няма задържане на средствата в резултат на наложените санкции. А управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина съобщи, че механизмът също така ограничава периода за конвертиране на еврото и долари в рубли до два работни дни, в опит да смекчи опасенията на ЕС, че средствата в чуждестранна валута могат да се разглеждат като заем на централната банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във