Банкеръ Daily

Свят

"Газпром" разтрогна един от договорите за "Южен поток"

Дъщерната компания на руския газов гигант "Газпром" - "Саут стрийм транспорт" (South Stream Transport B.V.), съобщи на италианската "Саипем" (Saipem S.p.A.), че разваля договора за изграждането на първия участък от морското трасе на газопровода, сключен през 2014 г. в рамките на проекта "Южен поток".

Решението е взето поради невъзможността да се постигне споразумение по много работни и търговски въпроси по реализацията на проекта "Турски поток".

Другите дейности по проекта продължават и скоро "Саут стрийм транспорт" ще започне преговори с потенциални подизпълнители за полагането на първата част от "Турски поток".

В същото време тръбополагащият кораб на "Саипем" - "Касторо сей" (Саstro Sei) - все още се намира близо до Анапа, където пристигна на 7 юли.

Освен договора за полагане на първата тръба, "Саут стрийм транспорт" сключи договори за изграждане на втора тръба от морския участък на "Южен поток" с швейцарската компания "Олсийс груп" (Allseas Group) - за дълбоководните трасета - и с италианската "Саипем" - за осигуряване на строителните дейности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във