Банкеръ Daily

Свят

"Газпром" продължава да заявява максималния транзит на газ през Украйна по договора

На 12 ноември "Газпром" отново е подал заявки за максималния обем на транзита на природен газ през Украйна по договора в обем на 109.3 млн. куб. м на ден, сочат данните на сайта на "Оператор ГТС Украйна". Холдингът заявява максималния транзит вече трети ден поред.

Транзитните мощности са заявени в обем от 76.9 млн. куб. м през газоразпределителната станция "Суджа" и 32.4 млн. куб. м през станция "Сохрановка". Общо заявените мощности за изпомпване са около 109.3 млн. куб. м природен газ на ден, което е близко до максимално възможните обеми по действащия дългосрочен транзитен договор (около 109.5 млн. куб. м на ден).

Действителния обем на изпомпвания природен газ през територията на Украйна на 10 ноември е била 110 млн. куб. м, сочат данните на "Газпрома".

При това "Газпром", както и по-рано, се отказва  от резервирането на допълнителни мощности за транзита на природен газ през Украйна и не е започнал да купува предложените на аукцион допълнителни 15 млн. куб. м на ден.

Припомняме, че президентът на Русия Владимир Путин разпореди на "Газпром" след завършване на запълването със синьо гориво на подземните хранилища в Русия след 8 ноември ще увеличи доставките в хранилищата  на компаниите в Европа. Шефът на "Газпром" Алексей Милер е уверен, че газовият холдинг ще изпълни тази заръка.

През декември 2019 година Москва и Киев се договориха за продължаване на транзита на руски природен  газ през украинска територия за периода от 2020 до 2024 годин с възможност за удължаване на споразумението за още десет години. Договорът предвижда транзит на 65 млрд. куб. м природен газ през 2020 година и 40 млрд. куб. м годишно от 2021 до 2024 година. Договореността за транзита предвижда принципа "вземи или плати", когато заплащането за транзита е в обема на резервираните мощности, даже ако фактическото изпомпване е по-малко. Транзитът на руски природен  газ в Европа през украинската газотранспортна система през миналата година е бил 55.8 млрд. куб. м, което е най-ниския показател за последните 30 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във