Банкеръ Daily

Свят

"Газпром" отговори на слуховете за оставката на Алексей Милер

От "Газпром" отговориха на слуховете за оставката на шефа на компанията Алексей Милер през 2021 година, съобщава Lenta.ru. Изявление по този повод е направил прессекретарят компанията Сергей Куприянов.

"Ние не сме източникът, на който се позовава "Комерсант", ето защо няма какво да кажа по този въпрос. Ако имаше някакви данни, тогава бих могъл да ги опровергавам", казва той.

Алексей Милер ръководи руския газов монополист от 20 години.

В края на декември ветник "Комерсант" съобщи за възможната смяна на ръководството на "Газпром", позовавайки се на собствени източници. Изданието тогава отбеляза, че петгодишният договор на Милер изтича през май 2021 година и той няма да бъде подновен. 

Слухове за оставката на шефа на "Газпром" се появяват в публичното пространство не за първи път, но този път те се "подгряват" и от лошите финансови резултати на компанията, написа изданието. По международните счетоводни стандарти в периода януари-септември компанията е на загуба от 220 млрд. рубли в сравнение с печалбата от 1.1 трилиона рубли година по-рано.  

Строителството на "Северен поток - 2" също не върви. Днес стана известно, че проектът се сблъсква с нов проблем - норвежката компания DNV GL е отказала да сертифицира газопоровода заради заплахата от нови сакции от САЩ. 

Над 50% от капитала на руската транснационална газова компания "Газпром" принадлежи на руската държава.

През юни общото събрание на акционерите на "Газпром" задели 360.78 млрд. рубли или 30% от печалбата си за дивиденти за 2019 година или по 15.24 рубли (около 22 евроцента) за една акция. Тогава Виктор Зубков и Алексей Милер бяха преизбрани за членове на съвета на директорите, съответно за председател и заместник-председател на борда. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във