Банкеръ Daily

Свят

"Газпром" очаква рекорден дивидент за 2021 година

"Газпром" очаква за 2021 година  най-високия финансов резултат в историята на компанията, а също така и рекордни дивиденти, е съобщил председателят на управителния съвет на холдинга Алексей Милер.

"Прогнозите са за най-висок в цялата история на "Газпром" финансов резултат. А това означава, че и дивидентите за акционерите ще бъдат рекордни - при това както за "Газпром", така и сред всички руски публични компании", е казал той.

Това е логично предвид факта, че "Газпром" през 2021 година е увеличил добива на природен  газ с 62.2 млрд. куб. м в сравнение с 2020-а до 514.8 млрд. куб. м, отбелязва шефът на холдинга Алексей Милер. Този показател е най-високият за компании за последните 13 години.

Експортът на природен газа в чужбина през 2021 година е нараснал с 5.8 млрд. куб. м до 185.1 млрд. куб. м, като е четвъртият по обем в историята на "Газпром".

При това покупките на руски тръбопроводен газ през миналата година са се увеличили в 15 страни. Най-висок прираст има при най-големите  потребители на компанията - Германия (+10,5%), Турция (+63%), Италия (+20,3%), съобщава Алексей Милер. "Нарастването на добива на газ при "Газпром" е покрило лъвския дял от ръста на световното потребление на синьото гориво през 2021 година", е отбелязал шефът на "Газпром".

От 1 януари 2022 година "Газпром" е преминал на ново ниво на доставките на природен газ в Китай по газопровода  "Силата на Сибир", както това е  предвидено в дългосрочните двустранни договори за покупка и продажба. "Значителна роля в осигуряването на надеждни доставки на руски газ в Европа играят  морските газопроводи "Северен поток" и "Турски поток". А важно е и това, че от 29 декември 2021 година напълно е готов за работа още един морски газопровод - "Северен поток - 2" с проектен капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно", е казал председателят на управителния съвет на "Газпром".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във