Банкеръ Daily

Свят

"Газпром" изключва пълната замяна на газа с ВЕИ в Европа

Търсенето на газ в Европа ще се снижава вследствие на прехода към възобновяеми източници на енергия, но пълният отказ от използване на природен газ в ЕС е изключен. Такова мнение е изказала заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром" и генерален директор на "Газпром експорт" Елена Бурмистрова.

"Независимо от това, че в дългосрочна перспектива се очаква Европейският съюз да снижи търсенето на природен газ поради реализацията на заявените планове за преход към възобновяеми източници на енергия и "зелен" водород, пълната замяна на синьото гориво няма да се случи",  е казала тя.

Освен това, според Бурмистрова, ръстът в потреблението на газ ще се обезпечи за сметка на сектора за нисковъглеродно производство на водород. "Още в средносрочна перспектива ние очакваме да се появи икономически ефективна технология за пиролиза на метан, която ще позволява да се произвежда водород от природен газ без отделяне на СО2. "Газпром" също активно работи върху създаването на такива технологии", добавя тя.

Ръстът на търсенето на синьото гориво може също така да се обезпечи и от производството на "син" водород. "Освен това, в Европа също се планира постепенното закриване на ТЕЦ-овете на въглища. Тези процеси се стимулират от въвежденето на различни данъци върху изхвърлянето на въглерод и растящата цена на квотите на емисиите СО2", отбелязва Бурмистрова.

Междувпрочем, през есенно - зимния сезон 2020-2021 година потреблението на въглища в сектора за  производство на електроенергия се е  увеличило заради високите цени на природния газ и повишеното търсене  на електроенергия по чисто пазарни фактори. "Всичко това свидетелства, че залезът на епохата на въглищата в Европа няма да бъде толкова стремителен, както се очакваше по-рано", завършва тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във