Банкеръ Daily

Свят

Газпром е завършил първата линия на Турски поток

Газпром е завършил днес изграждането на първата линия от газопровода Турски поток до черноморския бряг на Турция, се казва в съобщение на руската газова компания, цитирано от ТАСС. 

Средната скорост на полагането на тръбите в дълбоки води от строителния кораб "Пайъниъринг спирит" (Pioneering Spirit) е била 4,3 километра на ден. Максимална производителност - 5,6 км на ден - е била достигната два пъти през февруари тази година.

В съобщението е посочено, че проектът Турски поток се осъществява по график едновременно на крайбрежието на Русия и на Турция в Черно море. 

В Турция в района на селището Къйъкей се извършва изграждането на приемния терминал. 

Според работния план корабът "Пайъниъринг спирит" ще продължи дълбоководното полагане на тръбите от втората линия на газопровода през третото тримесечие на 2018 г.

Турски поток смени замразения през декември 2014 г. Южен поток. На 7 май 2017 г. Газпром започна строителството на морския участък на газопровода край руското крайбрежие на Черно море.    

Проектът Турски поток предвижда построяване на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и след това - до границата с Гърция. Морската част ще бъде с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия - 180 километра. Първата линия на газопровода ще бъде предназначена за турския пазар, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15,75 млрд. куб. метра газ годишно. Общата стойност на проекта по-рано се оценяваше на 11,4 милиарда евро при изграждането на четири линии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във