Банкеръ Daily

Свят

"Газпром" е построил 50% от морския участък на „Турски поток“

50% от морския участък на газопровода „Турски поток“, или 930 км общо от двете тръби, са поставени по дъното на Черно море. Това се казва в съобщение на оператора на проекта, цитирано от БГНЕС.

„На 6 март приключи изграждането на 50% от морския участък от газопровода „Турски поток“. Към днешна дата са изградени над 930 км от двете тръби на газопровода по дъното на Черно море. Корабът Pioneering Spirit, който се занимава с дълбоководното строителство, е преминал през първата половина на деня контролната точка от 706 километър от първата отсечка на газопровода. По втората отсечка през 2017 г. са изградени 224 км“, се посочва в съобщението.

Стойността на строителството на газопровода „Турски поток“ се оценява на 7 милиарда евро.

"Най-вероятно „Турски поток“ първоначално ще се финансира от бюджета на „Газпром“, а в бъдеще ще се рефинансира с емитирането на облигации", обяви заместник-председателят на Управителния съвет на газовия холдинг Андрей Круглов.

През януари „Газпром“ получи разрешение от турските власти за изграждането на втората отсечка от морския участък на газопровода до крайбрежието на Турция. Инвестициите в тръбопровода за тази година са планирани на нивото от 182,4 милиарда рубли срещу 92 милиарда рубли през 2017 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във