Банкеръ Daily

Свят

"Газпром" е най-споменаваната руска компания в медиите през 2020 г.

"Газпром", "Роснефт" и "Лукойл" са начело на списъка на най-коментираните  големи руски компании в чуждестранните средства за масова информация през 2020 година. Рейтингът е изготвен от  компанията LexisNexis.

Експертите й са анализирали споменаванията в медиите на първите сто най-големи компании в России в индекса RAEX-600. 

Отбелязва се, че "Газпром" неизменно заема лидерска позиция в публичното пространство с 27 209 споменавания. Най-много чуждестраннните средства за масова информация са се интересували от строителството на "Северен поток - 2", доставките на природен газ за Сърбия и Босна и Херцеговина, както и по темата за формирането на цената на природния газ при доставките в Беларус.

Второто място в този списък заема компанията "Роснефт" (с 14 179 споменавания), като ключовите теми около нея са били прекратяването на дейността й  във Венецуела и подписаните сделки с Indian Oil за доставки в Индия на 2 млн. тона нефт. Трета в рейтинга е "Лукойл" (с 10 831 споменавания): чуждестранните медии  съобщаваха за постигнатата договореност  за покупката на 40% в сенегалската компании Cairn Energy и за доставките на смазочни материали за завода на MAN за производството на двигатели в град Нюрнберг (Германия).

Чуждестранните медии са проявявали интерес и към руската ИТ компания "Яндекс" (със 7733 споменавания), която е собственик на едноименната търсачка в интернет и интернет портал. Тя е привлякла вниманието с иновативните си разработки, например, за използване на роботи за доставки на храна. В полезрението на изданията е попаднало и изявлението на представители на компанията за заплахата от влошаване на инвестиционния климат в страната заради заложеното в законопроект ограничаване до 20% на дела на чуждестранния капитал в руските компании, предлагающи стрийминг услуги.

Вниманието на медиите е привлякло и решението на "Аерофлот" (с 6661 споменавания на компанията) да сваля  от самолета пасажерите, които отказват да си сложат маска, също така и финансовите показатели на Сбербанк (с 6296 споменавания) и плановете й за пускане на криптовалута и разширяването на банковия й бизнес в Русия, Беларус и Казахстан, както и аварията в "Норникел" (с 3617 споменавания) в Норилск - най-големият производител на никел в света, с най-тежкия петролен разлив в съвременната история на страната и стъпките на компанията, която е под контрола на олигарха Владимир Потанин, след произшествието и други. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във