Банкеръ Daily

Свят

Газохранилищата в ЕС ще са запълнени 80% два месеца преди срока

Газохранилищата в ЕС ще бъдат запълнени на 80 процента около два месеца преди набелязания по-рано срок, съобщава Блумбърг, като се позовава на данни от "Газ инфрастръкчър Юръп".

Планът предвиждаше такава запълненост да бъде постигната до 1 ноември, но към 27 август хранилищата в ЕС са вече пълни средно на 79,4 на сто, макар и това да варира спрямо различните страни.

Докато газохранилищата в Португалия са изцяло пълни, а тези в Полша докосват стоте процента, България и Унгария са на опашката със съответно 60 и 62 на сто запълненост. Германия, според министъра на икономиката Роберт Хабек, ще достигне желаните от Берлин 85 процента през септември.

По данни на френската група "Анжи" френските газохранилища са пълни над 90 на сто, което трябва да спомогне за по-леко преживяване на зимата, ако тя не е твърде сурова, посочва изпълнителният вицепрезидент на концерна Клер Вейзан.

"Анжи" съобщи в комюнике, че е била информирана от "Газпром" за намаляване на газовите доставки от днес поради разногласия между страните по прилагането на договори.

Доставките на "Газпром" за "Анжи" са намалели значително от началото на войната в Украйна до около 1,5 тераватчаса месечно напоследък спрямо общо 400 тераватчаса годишно в Европа, допълва френската енергийна компания.

"Както беше обявено по-рано, "Анжи" вече е осигурила необходимите обеми, за да изпълни ангажиментите си към своите клиенти и собствените си нужди, и е въвела множество мерки, за да намали значително всякакви преки финансови и физически въздействия, които биха могли да възникнат в резултат на прекъсване на доставките на газ от "Газпром ", се казва в съобщението.

Френската министър-председателка Елизабет Борн вчера призова компаниите до следващия месец да изготвят планове за пестене на енергия и предупреди, че те първи ще бъдат засегнати, ако в даден момент Франция няма друг избор, освен да въведе режим за доставките на газ и електричество. 

Франция е по-малко зависима от някои съседни страни по отношение на вноса на газ от Русия, който представлява около 17 на сто от нейното потребление на газ. Въпреки това обаче опасенията за руските газови доставки остават.

"Анжи" вчера потвърди, че преговаря с алжирската "Сонатрак" (Sonatrach) за увеличаване на вноса от северноафриканската страна, която е голям износител на петрол и газ. Преговорите обаче са за средносрочни и дългосрочни договори и не се отнасят за идната зима, посочи вчера генералната директорка на френската група Клер Вейзан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във