Банкеръ Daily

Свят

Газ по "Северен поток - 2" ще премине само след сертификацията

Експлоатацията на "Северен поток - 2" ще е възможна само след завършването на сертификацията, която едва ли ще бъде завършена през януари. Това е заявил представител на Министерството на икономиката на Германия пред журналисти в Берлин.

"Природен газ ще може да започне да постъпва едва след завършването на сертификацията", е казала тя. "Това е ясната правова предпоставка".

Отговаряйки на допълнителен въпрос, може ли сертификацията да завърши през януари, тя е отговорила: "По наша оценка, не, не мисля. Но за това вече говори шефът на Федералната мрежова агенция".

Председателят на регулатора Йохен Хоман каза в четвъртък, че решението за пускане в експлоатация на "Северен поток - 2" няма да бъде взето през първата половина на 2022 година.

Вече запълват втората тръба на "Северен поток - 2" с газ

Процедурата по запълване с природен газ на втората тръба на газопровода "Северен поток - 2" е започнала на 17 декември. Това пише  в съобщение от оператора на проекта Nord Stream 2.

"Подобно на процедурата, изпълнена при първата тръба, и втората постепенно ще се запълва с газ, за да се постигне необходимото ниво на обема и налягането", се отбелязва в съобщението. По-рано по втората тръба  успешно бяха завършени пусково-изпитателните  работи по контрола за цялостта на газопровода.

В съобщението се казва още, че за следващите технически стъпки Nord Stream 2 ще съобщи допълнително. Операторът отбелязва, че газопроводът е напълно построен и е преминал независима сертификация в съответствие с нормативните технически и отраслеви стандарти, за да се обезпечи неговата надеждна и безопасна експлоатация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във