Банкеръ Daily

Свят

Гардиън: Шансовете на Кристалина Георгиева за ООН се увеличават

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш укрепи убедителната си преднина след петото поредно гласуване в Съвета за сигурност за кандидатите за поста генерален секретар на ООН, пише "Гардиън". Според британския вестник на вчерашния вот Гутериш, който е и бивш Върховен комисар на ООН за бежанците, е направил стъпка към победата, а основните му съперници са изостанали.

Междувременно, продължава изданието, нараснаха шансовете за късно навлизане в надпреварата на комисаря на ЕС по бюджета Кристалина Георгиева, след като нейната сънародничка Ирина Бокова получи слаба подкрепа в петото гласуване.

"Гардиън" припомня за изявлението на българския премиер по-рано този месец, че ако на 26 септември Бокова, която сега е генерален директор на ЮНЕСКО, не се класира на едно от първите две места, България може да оттегли подкрепата си за нея. Но даже и да бъде издигната кандидатурата на Георгиева, тя ще трябва да реши дали иска да влезе в състезание, в което досега доминира един кандидат, подчертава вестникът.

Според "Гардиън" Гутериш се е озовал изненадващо в позицията на фаворит, тъй като мнозина са очаквали следващият генерален секретар на ООН да бъде от Източна Европа, и то жена. Но преднината на португалеца не е решаваща, защото победителят трябва да получи най-малко девет гласа "насърчавам" и нито едно вето от петте постоянни членове на Съвета за сигурност.

Възможният вот против Гутериш на следващото гласуване на 5 октомври (когато постоянните членове ще пускат цветни бюлетини) може да дойде от Москва, а това може да доведе до ответни налагания на вето върху фаворитите на Русия при следващите гласувания. "Ако Гутериш бъде блокиран, всеки от списъка ще бъда блокиран и ще трябва да търсим нови кандидати", цитира "Гардиън" високопоставен дипломат от Съвета за сигурност.

Кристалина Георгиева може да се натъкне на същите пречки като Гутериш, тъй като тя е член на Европейската комисия, а понастоящем срещу Русия действат санкции на ЕС заради намесата й в Украйна. И Георгиева, и Гутериш биха били активни генерални секретари по хуманитарните въпроси. Затова и двамата вероятно не се харесват на Русия и вероятно на Китай, заключава британският всекидневник и припомня, че настоящият генерален секретар Бан Ки Мун много ядоса Москва, когато по-рано тази години отправи критики към руската намеса в Сирия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във