Банкеръ Daily

Свят

"Гардиън": Байдън търси в Европа съюзници за Студена война срещу Китай

Маршрутът на Байдън в Европа започва в Корнуол със срещата на лидерите от Г-7.

Мисията на Джо Байдън на срещата на върха на Г-7: да събере съюзници за следващата Студена война, пише британският вестник "Гардиън". Анализът е по повод срещата на групата на най-развитите държави, известна като Г-7 в Брюксел на 11 юни (петък). 

В същото време Старият континент очаква с нетърпение американския президент след 4 години конфронтация и напрежение с Доналд Тръмп. Байдън  се зарече да защитава демокрацията и да изгради отново партньорство с европейските страни. 

Маршрутът на Байдън започва в Корнуол със срещата на лидерите от Г-7. Следват Брюксел и срещата на високо равнище на НАТО, както и срещи с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия. Според "Гардиън" обаче намерението на Байдън е да организира вълна на западна солидарност преди последната си спирка в Женева, където ще разговаря с руския лидер Владимир Путин.

"Възстановка на хореографията на Студената война би устроила Путин, защото ще поласкае неговата преструвка, че Русия още е суперсила. Истината е обаче, че Вашингтон гледа на Москва като на западаща сила, която компенсира своето свиващо се влияние с агресия там, където може. А методите са посяване на злини и раздори", пише в анализа на британския вестник..

Истинското предизвикателство за Белия дом е Китай, който за Вашингтон е реална суперсила. Затова Байдън ще търси подкрепата на западните партньори, за да увеличи силата си срещу азиатския гигант. 

На 8 юни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че китайските правителствени ръководители "не споделят нашите ценности". Той добави, че НАТО е съгласен с подхода на Джо Байдън спрямо Русия, в това число и диалога, който ще се състои в Женева между американския президент и руския държавен глава Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Тези изявления Столтенберг направи след разговори с Байдън във Вашингтон. Американският президент ще участва в срещата на върха на НАТО в Брюксел на 14 юни, където темите за Русия и Китай ще бъдат също дискутирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във