Банкеръ Daily

Свят

Гани напуснал Афганистан с натъпкан с пари хеликоптер

Афганистанският президент Ашраф Гани е напуснал Афганистан с хеликоптер, пълен с пари. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на източник от руското посолство в Кабул.

"[Що се отнася до] причините за краха на режима, те се характеризират с това как Гани избяга от страната. Четири коли бяха пълни с пари, те се опитаха да натъпчат друга част от парите в хеликоптер. Не всичко се побра и част от тези пари остана на пистата“, отбеляза събеседникът на агенцията.

Афганистанският президент Ашраф Гани избяга от страната "по най-срамния начин" и заслужава да бъде изправен пред съда от афганистанския народ. Това заяви днес специалният представител на президента на Руската федерация за Афганистан, директорът на Втория департамент за Азия на руското външно министерство Замир Кабулов в интервю за телевизионния канал "Звезда", публикувано на уебсайта на телевизията.

Западните медии отразяват необективно последните събития в Афганистан, рисувайки ужасна картина. Това заяви днес руският посланик в Кабул Дмитрий Жирнов.

"Нима западните медии се отличават с истинността си? Те пишат много и за нас", отбеляза той. "Много журналисти са пристрастни."

Според Жирнов афганистанските граждани нямат основания да напускат страната поради страх от талибаните.

"Във всяка страна, когато има смяна на властта, още повече пък внезапна, има хора, които предпочитат да напуснат. Не всеки има възможност, като президента [Ашраф] Гани и неговото лично обкръжение, да лети в чужбина с хеликоптери и самолети. Те искат да заминат въз основа на свои собствени съображения, субективни страхове. Много от тези страхове не отговарят на реалността. Доколкото знам, талибаните например са казали на специалистите, които са сътрудничили със западните страни, да не напускат, те са казали, че ще работят с тях", каза той.

Жирнов отбеляза, че семействата на много афганистанци живеят в чужбина, а децата преди това са били изведени от страната. "Има прослойка [желаещи да напуснат Афганистан] хора. Мисля, че в проценти е незначителна", каза посланикът. "Блъсканицата на летището не представлява цял Афганистан."

Facebook logo
Бъдете с нас и във