Банкеръ Daily

Свят

G7 ще отдели 15 млрд. долара за училищно образование на момичета в развиващите се страни

Страните от Групата на седемте (G7) планират да отделят 15 млрд. долара в близките две години за подкрепа на женското училищно образование в развиващите се страни. За това съобщават от министерството на външните работи на  Великобритания.

Държавите членки на "седморката" се надяват, че благодарение на тези средства към 2026 г. над 40 млн. девойки ще получат възможност да тръгнат на училище, а 20 млн. момичета до 10 години ще се научат да четат.

"Инвестициите в образование на момичетата са едно от най-далновидните капиталовложения, тъй като те позволяват да се спасят хората от бедността, подпомагат ръста на икономиката, спасяват живота на хората и помогат да се преодолеят последствията от пандемията от коронавируса. Дете, чиято майка умее да чете, в 50% от случаите по-често доживява до петгодишна възраст, два пъти по-често самото то посещава училище по-късно, а също така с 50% се увеличават шансовете му то да се ваксинира, отколкото децата на неграмотните майки", се отбелязва в изявлението на британското външнополитическо ведомство.

Очаква се, че тези 15 млрд. долара ще бъдат разпределени в рамките на механизма 2X Challenge - партнерство между институции по финансиране на развитието, пренебрегвано от страните на G7 след 2018 година. То оперира със средства от тези институции и международни банки за развитие с цел предоставяне на финансова помощ на предприятия, които да собственост на жени или където работят много жени и чиято дейност е насочена основно към женския пол.

В изявлението си от външното министрество на Обединеното королевство подчертават, че подобни проекти са особено важни в този период, когато пандемията от  коронавирус "сериезно се е отразила на жените и момичетата", които заради нея са пропуснали учебните занятия, и "не са имели достъп до услуги в сферата на опазването на репродуктивното здраве, и са се сблъсквали  с ръст на насилие и повишен риск от загуба на работа".

Изявлението на британското външно министерствое публикувано в навечерието на първата от две години среща на живо на министрите на външните работи на страните от  G7, която ще се проведе в Лондоне от 3 до 5 май.

Освен шефовете на външните министерства на  Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, на това събитие са поканени върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурността Жозеп Борел, представители на Австралия, Индия, Южна Корея и ЮАР, а също така и генералният секретар на Асоциацията на държавите от Югоиосточна Азия (АСЕАН) Лим Джок Хой.

На срещата ще бъдат обсъждани и други въпроси като справедливия достъп до ваксини срещу коронавируса по целия свят, съгласуването на амбициозни глобални действия за защита на климата и разработването на нови начини за противодействие на глада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във