Банкеръ Daily

Свят

G7 е близо до споразумение за данъчно облагане на транснационалните фирми

Страните от G7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония) са съвсем близо до подписването на споразумение за корпоративното данъчно облагане на транснационалните корпорации. По този начин, както съобщава вестник Financial Times, този документ ще открие пътя към глобална сделка  през есента на тази година, която ще установи нови правила за събиране на данъците от големите световни компании.

Споразумението, по информация на изданието, може да бъде подписано още в петък, 28 май, по време на срещата на министрите на финансите на G7, която ще се проведе  в онлайн формат. Плановете са  детайлите по сделката да се обсъждат по време на срещата на живо в Лондон на 4 и 5 ини. Не е изключено споразумението да стане важна предпоставка за приключване на сделката на официалните преговори, които се провеждат в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж и държавите от Групата на двайсетте (G20).

Както се отбелязва в коментара на Financial Times, споразумението сериозно ще ограничи възможностите на компаниите да избягват облагането на печалбата с данък. Заедно с това американските технологични гиганти ще бъдат принудени да плащат повече данъци именно  в тези страни, в които осъществяват продажбите. Миналата седмица Министерството на финансите на САЩ предложи въвеждането на световен данък върху печалбата на корпорациите от не по-малко от 15 процента. В момента този налог е фактически равен на нула, а това  снижава приходите на държавите от корпоративни данъци.

От друга страна, това намалява възможностите на САЩ и на другите страни да увеличават приходите си, необходими за осъществяването на критически важни инвестиции. Както пише вестникът, Германия и Италия също са активни поддръжници на идеята за въвеждане на световен минимален данък. А Франция и Великобритания отдават голямо значение на мястото на заплащане на такъв вид данъци.

Страните от G20 искат да подпишат споразумението до лятото, но като най-вероятната дата за сключване на тази международна сделка се очертава октомври.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във