Банкеръ Weekly

Свят

Г-7 се уплаши за растежа

Лидерите на Г-7 в Япония

Спешната необходимост от стъпки за стимулиране на икономическия растеж обедини лидерите на седемте икономически най-развити страни на приключилата на 27 май среща в Япония. Сред другите дискутирани теми изпъкваха бежанската криза, санкциите срещу Русия и референдумът за членството на Великобритания в Европейския съюз.

"Световният икономически растеж остава умерен и под потенциала си, а рисковете от слаб растеж не са отстранени", се казва в общата декларация. Ръководителите на САЩ, Германия, Япония, Великобритания, Франция, Италия и Канада поеха ангажимента да не допускат "конкурентна девалвация" на националните си валути и се обявиха срещу резките промени в обменните им курсове. Според наблюдатели това представлява компромис между Токио, което е заплашило да се намеси, за да предотврати внезапното поскъпване на йената, и Вашингтон, който по принцип се обявява против интервенцията на пазарите.

Лидерите на седемте се ангажираха също така да предприемат съвместно необходимите стъпки за подсилване на растежа и преодоляване на икономическия застой посредством гъвкави стратегии за стимулиране на заетостта и увеличаване на доверието в икономиките. В тази връзка японският премиер Шиндзо Абе очерта паралели между световната финансова криза от 2008-а и сегашната ситуация. "Това, от което трябва най-много да се безпокоим, е свиване на световната икономика", последвано от забавяне на развиващите се икономики, сподели Абе пред репортери, подчертавайки, че съществува риск от изпадане в нова криза, ако не бъдат предприети своевременни мерки.

Германският канцлер Ангела Меркел определи срещата като "успешна" и оповести план, приет от седморката, съгласно който Ирак трябва да бъде подпомогнат с 4.03 млрд. долара за борба с тероризма и справяне с причините за миграцията. "Г-7 признава сегашния мащабен поток от мигранти и бежанци за глобално предизвикателство, нуждаещо се от глобален отговор", се казва в заключителния документ.

Групата на Седемте остана единна в осъждането на руските действия спрямо Украйна, като определи присъединяването на Крим като "незаконно анексиране". Заключителната декларация съдържа и предупреждение за "допълнителни рестриктивни мерки" срещу Москва и изразява готовност санкциите да бъдат отменени, ако Русия приложи постигнатите договорености и уважава суверенитета на Украйна.

Във връзка с предстоящия на 23 юни референдум за британското членство в ЕС лидерите на седморката застанаха зад запазването на целостта на съюза. "Излизането на Обединеното кралство ще преобърне сегашната тенденция към увеличаване на международната търговия и инвестициите, което създава нови работни места, и ще създаде сериозен риск за растежа", смятат страните от Г-7.

Facebook logo
Бъдете с нас и във