Банкеръ Daily

Свят

Г-7 прие пътна карта за Афганистан

Г-7 изрази съгласие, че талибаните трябва да позволят безопасно отпътуване на афганистанци, които искат да напуснат Афганистан, след крайния срок 31 август, заяви британският министър-председател Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Срокът 31 август за край на евакуацията постави президентът на САЩ Джо Байдън, а заедно с това и краен срок за изтегляне на американските войници от летището в Кабул и района около него. Великобритания и ЕС настояват този срок да бъде удължен. Талибаните обаче държат срокът за евакуация да бъде спазен, а не продължен.

"Това, което ние от Г-7 направихме днес, е, че се споразумяхме не само за общ подход за справяне с евакуацията, но и за пътна карта за начина, по който ще се ангажираме с талибаните", каза Джонсън след извънредна виртуална среща на лидерите от Г-7.

"Условие номер едно, което ние от Г-7 поставяме, е, че те трябва да гарантират до 31 август и след това безопасно преминаване на хората, които искат да заминат", заяви британският премиер.

Някои от тях ще кажат, че не приемат това, някои от тях, надявам се, ще видят смисъл в него, защото Г-7 има много сериозни лостове за упражняване на натиск - икономически, дипломатически и политически, каза Джонсън.

По думите му "огромните лостове", които Г-7 може да използва по отношение на талибаните, включват задържането на значително финансиране.

"Това, което казваме, е, че не може Афганистан отново да става благоприятна почва за терора, не може Афганистан да става наркодържава, момичетата трябва да получават образование до 18-годишна възраст", каза Джонсън.

Президентът на САЩ Джо Байдън уверил лидерите на останалите държави от Г-7, че американската военна мисия в Афганистан е "на път да приключи" на 31 август, ако талибаните продължат да сътрудничат при осигуряването на достъп до летището на Кабул на хората, които е предвидено да бъдат евакуирани, предаде Франс прес, като се позова на Белия дом.

Така той отхвърлил призивите на Европейския съюз Съединените щати да поддържат безопасността на аерогарата, "докогато е необходимо".

В същото време Байдън наредил на Пентагона да подготви резервни планове за отлагане на края на операцията, "ако е нужно", съобщи още говорителката на Белия дом Джен Саки в комюнике.

Facebook logo
Бъдете с нас и във