Банкеръ Weekly

Свят

Г-7 под знака на раздора

Канадският премиер Джъстин Трюдо чака гостите си в замъка "Ришельо".

Съединените щати продължават да имат силни връзки с Канада, Мексико и Европейския съюз въпреки налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий от тези страни. Това заяви Белият дом в навечерието на срещата на лидерите на седемте най-развити икономики, известни като Г-7, която ще се проведе в Канада на 8 и 9 юни. Ако тези думи на говорителката Сара Сандърс бяха произнесени в друг момент и в друг контекст, едва ли някой би им обърнал внимание, но сега те звучат като заклинание срещу очевидното: никога връзките между Америка и нейните съюзници не са били толкова обтегнати. Прогнозите за срещата на върха в луксозния хотел "Ришельо" в близост до квебекското градче Ла Малбе не са розови и според много наблюдатели тя ще се увенчае с провал.

Според представители на Берлин, цитирани от Ройтерс, европейските държави ще представят обединен фронт по главните казуси, с които са в конфликт с отвъдокеанския си съюзник  Иран - търговията и борбата с климатичните промени. Това означава, че планираната заключителна декларация на лидерите на Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати "виси на косъм". Като алтернатива домакинът Канада може да представи "Резюме на лидерите на Г-7", което няма силата на декларация и фактически ще направи преглед на несъгласията им. Неуспехът ще прекъсне дългогодишната традиция на срещите на Г-7 да се демонстрира единството на западните държави.

"Канадците нямат идея какво да правят", сподели за "Политико" човек от екипа на един от лидерите на Г-7, пожелал анонимност. Според негов колега от друга страна от групата, който от месеци работи върху дневния ред на събитието, никога не е била толкова близо такава среща на върха, без да има разбирателство какво ще кажат лидерите след завършването й. Една проектодекларация вече е била отхвърлена заради това, че е съдържала елементи, които не са били одобрени от всички дипломати.

Решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран и налагането на наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз и Канада, което бе възприето като обявяване на търговска война, са в основата на напрежението между страните от Г-7. Представители на Берлин също се безпокоят, че Тръмп отново ще поиска от Германия да увеличи военните си разходи. По време на посещението на канцлера Ангела Меркел през май американският държавен глава повдигна този въпрос, но не получи ясен ангажимент кога Германия ще достигне целевите 2% от брутния си национален продукт.

Голяма рядкост е среща на Г-7 да приключи без заключителна декларация, а липсата й може да подкрепи идеята, че групата се е превърнала в 6+1, като Тръмп все по-често е изолиран. Точно тази формулировка вече прозвуча от устата на френския финансов министър Бруно льо Мер по време на подготвителната среща с колегите му, която се проведе на 2 юни в канадския курорт Уислър. Льо Мер коментира, че американският финансов министър Стивън Мнучин е абсолютно изолиран по въпроса за митата и определи срещата като "Г- 6+1", при която шестте страни изразяват "пълно неразбиране" на американското решение да се дестабилизира световната икономика. Мнучин бе засипан от критики от финансовите министри и управителите на централните банки на държавите от групата, като всъщност всичките останали шест са обект на американските мита.

Финансовият министър на Япония Таро Асо бе особено остър, като определи американските действия като "дълбоко възмутителни", и заяви, че рядко се случва на срещите на Г-7 една страна да е срещу всички останали. Японските производители на стомана и алуминий плащат митата за внос в Съединените щати още от 23 март. Все пак в името на справедливостта Таро Асо отбеляза, че изказващите се са били прекалено сурови към Мнучин, тъй като не е той човекът, който носи отговорността за създалата се безпрецедентна ситуация. Истинският виновник ще се появи на 8 юни в имението "Ришельо" и тогава ще стане ясно дали ядосаните му партньори ще могат да го навикат по начина, по който навикаха финансовия му министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във