Банкеръ Daily

Свят

Г-7 обеща да подкрепя Украйна "колкото е необходимо"

Сн. ДПА

Лидерите на Г-7 обещаха днес да продължат "финансовата, хуманитарната, военната и дипломатическата помощ" за Украйна "колкото дълго е необходимо". Това се казва в общо изявление, публикувано на срещата на върха на седемте най-богати демокрации в Южна Германия.

Ще увеличим разходите за войната на Русия в Украйна, като наложим санкции на отговорните за военни престъпления или на тези, които упражняват нелегитимна власт в Украйна, се казва в документа, цитиран от Ройтерс. В него лидерите на седемте страни обещават санкции срещу хората, които стоят зад опитите на Русия да увеличи продоволствената несигурност чрез кражби и износ на украинско зърно. "Призоваваме Русия да спре безусловно атаките си срещу стопанска и транспортна инфраструктура и да позволи свободното преминаване на селскостопански стоки от украинските пристанища в Черно море", казаха лидерите на САЩ, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и Канада.

В изявлението се изразява готовност Г-7 да ограничи заради руското нахлуване в Украйна приходите на Кремъл, например от износ на злато. Г-7 ще ограничи допълнително достъпа на Русия до ключови производства, услуги и технологии, се казва още в документа, публикуван на втория ден от годишната среща на върха.

Лидерите на страните от също така Г-7 изразиха "сериозна тревога" от изявлението на Русия, че може да прехвърли в Беларус ракети, способни да носят ядрено оръжие.

Лидерите на седемте посочиха в съвместно изявление във втория ден от тридневната среща на върха на Г-7 в Баварските Алпи, че осъждат "неоправданото използване от Русия на ядрена реторика и сигнали".

"Русия трябва да се придържа към международните си ангажименти, включително тези, които забраняват употребата на химически, биологически или ядрени оръжия", заявиха те. "Призоваваме Русия да се държи отговорно и да проявява сдържаност и повтаряме, че всяко използване на такива оръжия би било неприемливо и би имало тежки последствия", казаха лидерите.

Изявлението беше направено след като бе съобщено, че руският президент Владимир Путин е казал на беларуския си колега Александър Лукашенко, че в идните месеци Москва е готова да достави в Беларус ракети, способни да носят ядрени бойни глави.

Украинският президент Володимир Зеленски каза пред лидерите от групата на седемте, че иска руската война в Украйна да приключи до края на годината, преди идването на зимата, казаха двама европейски дипломати, цитирани от Ройтерс.

Зеленски се обърна към лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ чрез видеоконферентна връзка във втория ден от  срещата им в Южна Германия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във