Банкеръ Daily

Свят

Г-20 ще помогне на СЗО за ваксини за бедните държави

САЩ, Великобритания и ЕС бяха критикувани за ограничаване на износа на ваксини.

Лидерите на страните от Г-20 за първи път ще се ангажират с финансирането на схема на Световната здравна организация, с която ще се осигуряват ваксини срещу коронавирус, лекарства и тестове на по-бедните държави. Това става ясно от проектодокумент за срещата на върха, която трябва да се проведе в Рим на 21 май.

Външните министри на страните от Г-7 потвърдиха  в четвъртък желанието си да осигурят финансова подкрепа за схемата, но не заявиха категорично, че ще финансират  изцяло програмата, която се нуждае от почти 20 милиарда долара.

По време на срещата външните министри на страните от Г7 обсъдиха проблемните отношения с Китай и Русия. Три пъти повече време е отделено за обсъждане на Русия, отколкото по въпроси, свързани с Афганистан, Сирия, Либия и Мианмар поотделно, твърди дипломат присъствал на срещата, съобщава Ройтерс.

Администрацията на Байдън разчита на традиционните си съюзници, а преди няколко месеца те наложиха санкции на официални лица от Китай заради случващото се в Синдзян. Китай отговори със санкции срещу членове на европейския парламент. Сега ЕС заявява, че докато не бъдат отменени санкциите на Китай, те няма да ратифицират споразумението за търговия и инвестиции, което беше постигнато в края на 2020. За Си Дзинпин споразумението беше победа, но изглежда ще бъде по-трудно то да стане факт.

 САЩ, Великобритания и ЕС бяха критикувани за ограничаване на износа на ваксини. Дори богата, развита страна като Канада сега е изправена пред ограничения за износ на лекарства от САЩ. В момента Канада се снабдява основно с ваксини, произведени в ЕС. Заради това ваксинацията в Канада изостава от средните нива за света и е далеч от напредъка, постигнат от Германия или САЩ. Поради липса на ваксина интервалът между двете ваксинации в Канада беше удължен до четири месеца. По този начин страната се надява да ускори ваксинацията с първата доза на ваксината, пише "Ди Велт".

Facebook logo
Бъдете с нас и във