Банкеръ Daily

Свят

Г-20 предупреди, че рисковете пред глобалната икономика растат

В заключителен документ от двудневната среща в японския град Осака на лидерите на Г-20 предупредиха, че рисковете за световната икономика нарастват. Те призоваха за свободна и честна търговия. "Борим се да осъществим свободна, честна, недискриминационна, прозрачна, предвидима и стабилна търговия и инвестиционна среда, както и да запазим пазарите отворени", заявиха те в отделно изявление от срещата. В него лидерите на Г-20 обаче се въздържаха от отправяне на призив за противопоставяне на протекционизма.

"Г-20 се споразумя за основните принципи в подкрепа на система за свободна търговия", каза японският премиер Шиндзо Абе. Той добави, че лидерите са обещали да предприемат по-категорични действия за подобряване на системата за уреждане на спорове в Световната търговска организация. При подготовката на документа Япония, председател на срещата, е потърсила допирни точки със САЩ, които са против критикуването на протекционизма, и други страни, настояващи за предупреждение за напрежението в областта на търговията. Абе каза, че лидерите са намерили допирни точки по отношение на климатичните промени въпреки големите различия във възгледите на членовете на Г-20.

В заключителния документ се посочва, че 20-те големи икономики в света ще опитат да намалят емисиите на парникови газове, като отпуснат средства за устойчиво развитие и иновации, предаде Асошиейтед прес. САЩ обаче отстояха решението си да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, "защото то действа в ущърб на американските работници и данъкоплатци". 

Японският премиер Шиндзо Абе подчерта, че лидерите на Г-20 имат много общо помежду си, включително това, че признават необходимостта групата да остане водещ фактор в глобалния растеж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във